Wat trek je aan bij koud weer?
De koude dagen komen er weer aan en dat betekent dat wanneer je gaat sporten je daar goed op moet kleden. Het is belangrijk om functionele hardloopkleding te dragen. Deze hardloopkleding zorgt namelijk voor een aantal dingen. Het reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratievocht snel af én beschermt je tegen wind en regen. Veel mensen dragen tijdens het hardlopen een gewoon shirt die voornamelijk uit katoen bestaat. Deze shirts zijn niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Daarnaast zit het niet comfortabel omdat de natte kleding op je huid gaat plakken.
Iedereen is anders
Niet iedereen is hetzelfde, smaken zijn anders, gevoel is anders en ook wat je het liefst draagt tijdens het hardlopen verschilt per persoon. De een draagt nog een korte broek als het vriest, maar er zijn ook hardlopers die dan dik zijn ingepakt. We zijn allemaal verschillend en dus is het voor iedereen anders wat hij of zij aantrekt wanneer het koud is. Ons advies is wel om je goed aan te kleden wanneer het koud is. Ook je spieren vinden dit een stuk prettiger.
Het drie-lagensysteem
Bij kleding voor het hardlopen wordt vaak gesproken over het drie-lagensysteem. Dit systeem is gebaseerd op het gebruik van drie verschillende functionele kledinglagen, waarmee je je eigen winteroutfit kunt samenstellen. Elke laag is samengesteld uit materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen. Hieronder leggen we uit waarom deze drie lagen zo belangrijk zijn:
Eerste laag: functionele onderkleding
Als je hardloopt wordt je warm. Wanneer deze warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ga je zweten, transpireren. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht.
De vochtregulerende werking van technisch ondergoed is gebaseerd op de vochtopzuigende en vochtafstotende eigenschappen van sommige materialen.
De vochtopzuigende binnenzijde zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. De fijnmazige structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt er vervolgens voor dat het vocht over een zo groot mogelijk oppervlak wordt verspreid, waardoor extreem snelle verdamping mogelijk is.
Om optimale afvoer van transpiratievocht te bevorderen, is het belangrijk dat functioneel ondergoed goed op het lichaam aansluit.
Een ander belangrijke eigenschap van technisch ondergoed is isolatie. Technisch ondergoed isoleert aanmerkelijk beter dan bijvoorbeeld katoen.
Tweede laag: isolerende tussenlaag
De tweede laag , ook wel bekend als tussenlaag, heeft twee belangrijke taken: het lichaam comfortabel warm houden en transpiratievocht uit de eerste laag afvoeren. De tweede laag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt door lichaamswarmte vast te houden. Tegelijkertijd zorgt het bij intensieve activiteiten voor afvoer van overtollige lichaamswarmte.
Overtollige lichaamswarmte en transpiratie worden zo snel mogelijk naar de buitenste laag getransporteerd, zodat het daar kan verdampen.
De materialen die in de tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die warmte en vochttransport mogelijk maken.
Derde laag: beschermende buitenlaag
De buitenste kledinglaag beschermt je tegen weer en wind.
De belangrijkste eigenschappen van de buitenste laag zijn:
winddicht, ademend
en waterdicht.
Wind heeft een sterke invloed op je temperatuursbeleving. Om afkoeling door wind te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht.
Als de lichaamswarmte die ontstaat door het hardlopen onvoldoende wordt afgevoerd ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van een jack. In een waterdicht jack wat niet ademt, word je dan alsnog nat via de binnenkant van het jack. Het is daarom belangrijk dat een jack voldoende ademend vermogen heeft om de overtollige warmte af te voeren.
Je eigen klimaat creëren
Wanneer je de drie lagen gaat combineren, dan creëer je dus eigenlijk je eigen microklimaat. Alle lagen werken met elkaar samen. Ze bieden zowel ventilatie als actieve vochtafvoer en hierdoor zorgen ze ervoor dat je ook in de winter lekker kunt blijven hardlopen. Houd ook rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Niets is vervelender dan koude handen of kou op je hoofd. Handschoenen, mutsen en hoofdbanden van functionele materialen houden je warm en comfortabel.
In de praktijk zal je zelf moeten uitvinden waar jij lekker in loopt bij welke temperatuur. Wanneer het nog niet al te koud is kan je namelijk heel goed met 2 lagen aan lopen. Ervaar het zelf en heb je vragen hierover laat dan een reactie achter en wij zullen ons best doen om jou vraag zo goed mogelijk te beantwoorden